Miljö & hållbarhet Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård är mötesplatser för såväl privatpersoner som företagskunder. Vi erbjuder våra gäster paket som inkluderar övernattning, måltider och i vissa fall en spaupplevelse i Vattensalongen. Vi erbjuder också möteslokaler och förutsättningar för framgångsrika möten. Loka Brunn och de varumärken som ingår i företaget ska bevaras och vidareutvecklas då de är av ett nationalhistoriskt intresse. Vi ska minimera miljöpåverkan kring Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård samt aktivt skydda den unika miljön och dess natur. Stora delar av vår verksamhet bedrivs inom ett vattenskyddsområde. Vi samarbetar idag med kontrollmyndigheter och övriga intressenter för en hållbar utveckling inom våra områden. Vi tar också ansvar för att minimera miljöpåverkan i det dagliga arbetet på följande vis: Miljöledning Vi ska ha miljömål som är mätbara Vi ska kontinuerligt utbilda vår personal i miljöfrågor Energi Vi ska kontinuerligt finna möjligheter till besparingar i energi Vatten Vi ska kontinuerligt finna möjligheter till besparingar i vattenförbrukning Inköp Vi ställer krav på leverantörer och undersöker miljövänliga alternativ vid inköp Vi ska eftersträva att servera mat och dryck som representerar såväl närodlat som ekologiskt Avfall Vi ska sortera och minimera vårt avfall Vi följer rådande miljölagstiftning och åtar oss att kontinuerligt minska föroreningar och miljöbelastningen genom ständiga förbättringar i verksamhetsprocesserna. ISO-certifikat ISO 14001 Vi är ISO-certifierade sedan april 2016. ISO 14001 är en internationell standard för certifiering av miljöledningssystem i företag och andra organisationer. Certifikatet utfärdas av ett externt certifieringsföretag, som regelbundet granskar att verksamheterna arbetar med miljöfrågorna i enligt de krav som ingår i standarden. För certifieringen av Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård har certifieringsföretaget A3CERT anlitats. ISO 26000 Sedan våren 2023 är vi Sveriges första hotellanläggningar att få vårt hållbarhetsarbete verifierat enligt ISO 26000. ISO 26000 är en internationell standard för organisationers samhällsansvar. ISO 26000 innehåller sju grundprinciper som ska genomsyra en organisations arbete med samhällsansvar. De sju grundprinciperna är: Ansvarsskyldighet Transparens Etiskt uppträdande Respekt för intressenterna Respekt för lagen Efterlevnad av internationella uppförandenormer Respekt för mänskliga rättigheter. Grythyttans Gästgivaregård och de globala målen Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård är mötesplatser för såväl privatpersoner som företagskunder. Loka Brunn och de varumärken som ingår i företaget ska bevaras och vidareutvecklas då de är av ett nationalhistoriskt intresse. Vi ska minimera miljöpåverkan kring Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård samt aktivt skydda den unika miljön och dess natur. Stora delar av vår verksamhet bedrivs inom ett vattenskyddsområde. Vi samarbetar idag med kontrollmyndigheter och övriga intressenter för en hållbar utveckling inom våra områden. Vi är en stor aktör i Hällefors kommun och vill också ta vårt ansvar. Vi har valt ut nio globala mål från Agenda 2030 som vi anser är direkt kopplade till våra verksamheter. Mål 2. Ingen hunger Genom att främja ett hållbart jordbruk och gynna våra svenska, småskaliga livsmedelsproducenter arbetar Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård för att öka och utveckla livsmedelsproducenters produktivitet och intäkter. Så arbetar vi med målet Vi strävar i största möjliga mån att köpa svenskt kött på båda anläggningarna På Grythyttans Gästgivaregård ser vi alltid över alternativet att köpa våra råvaror från småskaliga livsmedelsproducenter Loka Brunn köper från loka livsmedelsproducenter när volym finns att tillgå Både Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård arbetar med ett cirkulärt tänk kring råvaruhantering Vi köper i största utsträckning råvaror i säsong och förädlar det som går Mål 3. God hälsa & välbefinnande Mål 3. God hälsa & välbefinnande handlar om alla människors rätt att må bra och få tillgång till vård. God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Vi värnar såklart om våra anställda och vill att de ska må bra samt de människor i länet som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden. Så arbetar vi med målet Våra medarbetare har tillgång till gym samt spa och bastu Vi erbjuder alla anställda möjligheten till personalmat. Kostnaden för maten är reglerad i kollektivavtalet. Kosten skall vara varm, näringsriktig och varierande. Vi deltar i flertalet projekt vars syfte är att minska barnfattigdom i kommunen Vi tar emot personer för arbetsträning Vi ska under 2024 börja arbeta med en aktör för att skänka kläder som går vidare till behövande i kommunen Mål 4. God utbildning Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård vill vara med och utveckla kompetensen inom branschen. Vi lägger stor vikt vid att ha kompetent personal och tror på att våra anställda trivs i att utvecklas inom företaget. Så arbetar vi med målet GLA- Vi tillsammans med Philskolan i Hällefors är först i branschen att ta emot gymnasielärlingar Vi utför interna hovmästarutbildningar för vår personal Interna utbildningar inom samtliga avdelningar Vi har varit med och genomfört projektet ”köksstart” ihop med Bilda som en del i att minska barnfattigdomen i kommunen Vi ingår i projektet Mary- kedjan som arbetar för att minska barnfattigdomen i kommunen Vi deltar i flertalet branschråd Mål 6. Rent vatten och sanitet för alla Loka Brunn har med sin historia en nära relation till vattnet och dess omgivning. Ett av delmålen i agenda 2030 är att förbättra vattenkvaliteten genom att minska föroreningar, stoppa dumpning och minimera utsläpp av farliga kemikalier och material. Så arbetar vi med målet År 2011 installerades en ny vattenreningsteknik som minskade vår vattenförbrukning i stor omfattning Samtidigt sattes ett effektivare filter in som också gjorde att kemikalieanvändningen minskades radikalt Stora delar av vår verksamhet bedrivs inom ett vattenskyddsområde. Vi samarbetar idag med kontrollmyndigheter och övriga intressenter för en hållbar utveckling inom våra områden. Vi följer ett omfattande kontrollprogram där vi bl.a. bevakar grundvattennivåer, Norra Lokens vattennivå och utflödet från Norra Loken Vi har som mål att kontinuerligt finna möjligheter till besparingar i vattenförbrukning Mål 7. Hållbar energi för alla Hotell- och restaurangbranschen bidrar till stora utsläpp. Grythyttans Gästgivaregåd och Loka Brunn arbetar ständigt för att minska utsläppen genom att se över sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi. Så arbetar vi med målet: •Stor del av vår energi kommer genom vattenkraft och vindkraft. •Loka Brunn förbrukar ca 2,9 miljoner kwh el på år. Det pågår en kartläggning av elförbrukningen i specifika ledningar för att kunna genomföra punktinsatser •Loka Brunn har en egen fjärrvärmeproduktion där vi med en pelletspanna i centrum via ett kulvertsystem förser ett stort antal byggnader med värme •Mål att senast 2030 Bli fossilfria anläggningar avseende anläggningsdrift •Vi ser över möjligheten att på ett effektivt sätt använda värmeåtervinning Mål 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt Idag befinner sig mer än hälften av världens arbetstagare i osäkra anställningar, ofta med låg lön och begränsad tillgång till både utbildningar och sociala försäkringar. Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård tror på den anställdas rättigheter och en hållbar besöksnäring. Vi värnar om ekonomisk tillväxt utan miljöförstöring. Så arbetar vi med målet •Vi har naturligtvis kollektivavtal och schyssta villkor •Vi tar löpande emot praktikanter och förstår att vi har en stor påverkan på näringen och skapar arbetstillfällen genom detta. •Vi tillsammans med Philskolan i Hällefors är först i branschen att ta emot betalda gymnasielärlingar •Vi genomför löpande interna utbildningar för våra medarbetare •Vi värderar trygghet och säkerhet på våra anläggningar Mål 10. Minskad ojämlikhet Målet handlar om rättvisa och allas lika värde. Detta är något vi vill ska vara en del i vår företagskultur. Vi vill arbeta för en jämlik arbetsplats där alla är välkomna oavsett ålder, kön, religion, ursprung eller funktionsvariation. Vi vill även med detta mål vara med och påverka och hjälpa boende i vår kommun med omnejd. Så arbetar vi med målet •Vi arbetar för att barn och ungdomar ska komma in i arbetslivet i form av studiebesök, praktik, lärlingsanställning •Vi deltar i projekt gällande att få in människor som står långt ifrån arbetsmarknaden in i arbete i form av arbetsträning och praktik •Vi ska under 2024 börja arbeta med en aktör för att skänka kläder som går vidare till behövande i kommunen •Vi tror på att en mångfald bidrar till dynamik på våra arbetsplatser Mål 11. Hållbara städer och samhällen Detta mål syftar primärt till delmålet 11.4 som är ”Skydda världens kultur- och naturarv”. Detta är en del av den så kallade världsarvskonventionen som i korthet syftar till att länder ska bevara sina unika kultur- och naturarv för all framtid. Ett världsarv är en plats, ort eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Så arbetar vi med målet •Vi samarbetar nära med det lokala kulturlivet gällande konst och musik och har regelbundet konstutställningar och konserter •Vi bevarar och tar hänsyn till Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård historia genom restaurering och informationsspridning •Vi vill vara en verksamhet som lämnar så lite avtryck som möjligt på miljön •Vi uppmanar våra gäster att besöka kringliggande naturreservat Mål 12. Hållbar produktion och konsumtion Loka Brunn med våra tre anläggningar har ett stort ansvar vad gäller produktion och konsumtion. Vi vet att för att uppnå hållbar utveckling behöver vi minska vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi och våra gäster producerar och konsumerar varor och resurser. Så arbetar Loka Brunn med målet •Vi har som ett av våra miljömål att minska matsvinnet på samtliga anläggningar för att bidra till det globala målet på en 50% minskning •Vi arbetar ständigt med att öka andelen svensk kött på samtliga anläggningar. 2030 är målet att ha 100% svensk kött. •Vi restaurerar och lagar möbler och textilier som går sönder i stället för att kasta och köpa nytt •Vi sorterar vårt avfall Mål 13. Bekämpa klimat- förändringarna Vårt miljöarbete bygger till stora delar på detta mål med dess tre delmål. Vi som företag, precis som resten av världen står inför stora utmaningar men vi tror att tillsammans är allt möjligt. Allt ifrån energibesparing, svinnhantering till sortering. Så arbetar Loka Brunn med målet •Vi arbetar ständigt för att öka andelen svensk kött på samtliga anläggningar (se även mål 12) •Vi arbetar aktivt med att minska vårt matsvinn. (se även mål 12) •Vi har under 2023 gjort utökning i antal laddstolpar •Vi har som mål att 2030 bli en fossilfri anläggning avseende anläggningsdrift •Vi håller kontinuerligt interna miljöutbildningar för all vår personal. Mål 15. Ekosystem och Biologisk mångfald Mål 15 handlar om att skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av ekosystemen på land. Vi på Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård tycker det är viktigt att ställa hårda miljökrav. Vi värnar om vår historia men ännu mer om vår framtid därför vill vi alltid ha en genomarbetad tanke med det vi erbjuder, både tjänster och de produkter vi konsumerar och erbjuder våra gäster. Så arbetar Loka Brunn med målet •För att bidra till att bevara ett välfungerade ekosystem har både Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård egna bikupor. Den färdiga honungen används i båda köken och säljs även i shopen på båda anläggningarna •Vi arbetar aktivt med att utöka vårt ekologiska dryckesutbud •Vi ska eftersträva att servera mat och dryck som representerar såväl närodlat som ekologiskt •År 2030 har vi som mål att ha 100% svenskt kött på båda anläggningarna. Hållbarhetsmål Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård har 7 miljömål som revideras årligen. Minska mängd matavfall Minska energiförbrukning Öka antalet lokala livsmedelsproducenter (20 mils radie) Hållbar kompetensförsörjning Ökad lönsamhet Öka andelen svenskt kött Genomföra aktiviteter kopplade till våra prioriterade mål inom de globala målen med fokus på social hållbarhet Så arbetar vi med våra miljömål: Det är ledningens ansvar att ta fram miljömål och att kontinuerligt följa upp dessa. När miljömålen tas fram utgår man från de betydande miljöaspekterna, åtaganden i miljöpolicyn samt ställningstagandet till tekniska möjligheter, ekonomiska krav, drifts- och affärsmässiga krav samt synpunkter från intressenter. Målen följs upp årligen ihop med avdelningschefer för att revideras till kommande år. För att målen skall nås tas handlingsplaner fram. Handlingsplanen innehåller aktuella åtgärder för att nå målet, tidpunkt på när åtgärden skall vara genomförd, ansvarig för åtgärden samt resurser i mantimmar eller kronor som avsatts för åtgärden Hållbarhetsmål 1. Minska mängd matavfall I FNs globala mål finns delmålet att halvera matsvinnet i världen till 2030. Grythyttans Gästgivaregård och Loka Brunn vill ihop med våra gäster hjälpa till att nå det målet. Vi vill ta till vara på hela råvaran i största möjliga mån och slänga så lite mat som möjligt. Handlingsplan för att nå målet: Allt matsvinn vägs dagligen för att få fram ett utgångsvärde på verksamheternas matsvinn för att kunna göra en rättvis uppföljning. Vi säljer matlådor till personalen av mat som inte gått åt. Vi arbetar städning med att ta fram nya koncept och utformningar på exempelvis våra bufféer för att minska matsvinnet och samtidigt behålla samma goda kvalitét och kundnöjdhet. Vi informerar våra gäster om vårt arbete kring att minska matsvinnet för att öka medvetenheten. Hållbarhetsmål 2. Minskad energiförbrukning Hotell- och restaurangbranschen bidrar till stora utsläpp. Grythyttans Gästgivaregåd och Loka Brunn arbetar ständigt för att minska utsläppen genom att se över sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi. Vi vill långsiktigt bli fossilfria vad anser anläggningsdrift och interna transporter. Handlingsplan för att nå målet: Vi kommer anlita en konsult för att ta fram startvärde för CO2 utsläpp där vi gör som stört avtryck till en början. Vi kommer även att anlita en energibesparingskonsult för ventilationssystem Vi ska fortsatt hitta lösningar för att minska elförbrukning per gästnatt och effektivisera vår energiförsörjning och hitta sätt för värmeåtervinning samt genomföra fortsatta justeringar av värmeväxlare. Vi kommer under 2024 ta reda på prisökningen av HVO och utreda om ekonomiska möjligheter finns för att byta eldningsolja mot HVO, detta sker i så fall nästa gång tankarna ska fyllas på. Hållbarhetsmål 3. Öka antalet lokala livsmedelsproducenter I agenda 2030 finns delmålet 2.3 fördubbla småskaliga livsmedelsproducenters produktivitet och intäkter. För oss på Loka Brunn & Grythyttans Gästgivaregård är det viktigt att stötta våra lokala aktörer och främst våra lokala livsmedelsproducenter. Vi strävar alltid efter att köpa svenska och lokala råvaror av högsta kvalitét. Vi har valt att sätta en radie på 20 mil för att kunna täcka så stort utbud som möjligt. Handlingsplan för att nå målet: Vi strävar alltid efter att köpa råvaror som är i säsong och ser alltid över möjligheten att köpa från lokala livsmedelsproducenter (20 mils radie). En kartläggning har gjorts över livsmedelsproducenter i vårt område för att lättare kunna hitta lokala råvaror. Vi hämtar själva från utvalda producenter där leverans inte alltid är möjlig. Vi besöker löpande både nya och befintliga producenter för att hitta nya och fastställa kvalitet i råvarorna. Hållbarhetsmål 4. Hållbar kompetensförsörjning Vi vill vara en attraktiv arbetsplats och ha en låg personalomsättning. Enligt Agenda 2030 befinner sig idag mer än hälften av väldens arbetstagare i osäkra anställningar, ofta med dålig lön och begränsad tillgång till både utbildning och socialförsäkringar. Genom att säkerställa anständiga arbetsvillkor för alla gynnas en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället. Ett av delmålen är också att främja ungas anställning, utbildning och praktik, vilket ligger oss varmt om hjärtat då vi ofta är ungdomars första praktikplats och arbetsgivare. Hållbar kompetensförsörjning ligger också som en del i vårt strategidokument Hållbar tillväxt. Handlingsplan för att nå målet: Vi har löpande interna utbildningsprogram för vår personal. Vi kommer att genomföra en kompetensinventering för att kartlägga vilka kompetenser vi har inom företaget. Vi kommer att skicka ut en medarbetarundersökning för att få fram nöjd personal index. Vi ska fortsatt skapa aktiviteter som stärker vårt arbetsgivarevarumärke och kommunicera kring detta. Hållbarhetsmål 5. Ökad lönsamhet Hållbar tillväxt är vår ledstjärna och ska genomsyra allt i vår verksamhet. Hållbar tillväxt är ett sammanfattande uttryck för: ökad lönsamhet, hållbara kundrelationer, hållbara produkter, hållbar kompetensförsörjning samt främja och utveckla en god andra och kultur som ska genomsyra hela verksamheten. Handlingsplan för att nå målet: Vi ska produktutveckla för att skapa attraktionskraft för nya och återkommande kunder samtidigt som vi ska göra hållbara investeringar med fokus på miljö, ekonomi och social hållbarhet. Vi ska ständigt se över hur vi kan optimera vår resursåtgång samt optimera processer ex arbete över avdelningsgränserna. Vi har minskat ”stanna städ” för konferenser vilket effektiviserar våra resurstimmar samt spar på miljö vad gäller tvätt, och städning. Vi vill öka antalet förbättringsförslag från våra medarbetare, detta görs genom att uppmuntra medarbetarna på avdelningsmöten. Hållbarhetsmål 6. Öka andelen svenskt kött Loka Brunn och Gästgivaregården strävar efter att öka andelen svenskt kött på båda anläggningar som i sin tur resulterar i en minskad miljöpåverkan. Vårt mål är att 2035 ha 100% svenskt kött på båda anläggningar. Vi har sett att klimatet och omvärldsfaktorer har haft en stor påverkan på tillgången av svenskt kött, därav har startvärdena varierat sedan 2018. Handlingsplan för att nå målet: När det är ekonomiskt försvarbart ska alltid svenskt kött väljas över utländskt. Vi ska anpassa våra menyer efter utbudet av svenskt kött. En kartläggning har gjorts av lokala livsmedelsproducenter, det kommer även tas fram en enskild lista med lokala köttproducenter som upplever våra krav gällande kvalitet. Framöver kommer andel svenskt kött redovisas per anläggning för att lättare kunna följa upp statistiken. Hållbarhetsmål 7. Genomföra aktiviteter kopplade till våra prioriterade mål inom de globala målen med fokus på social hållbarhet Enligt Agenda 2030 är God hälsa en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Under 2023 blev bli verifierade med ISO 26000 vilket gjorde att vi mer fokuserat började arbeta med social hållbarhet. Vi har som mål under 2024 att genomföra 7 aktiviteter kopplade till social hållbarhet. Handlingsplan för att nå målet: Vi ska utöka samarbetet med aktörer som driver dessa frågor samt ha fortsatt samhällsengagemang i kommunen och i regionen. Vi ska se över att utöka våra insatser inom utbildningsfrågor samt aktiviteter kring social hållbarhet. Dessa aktiviteter ska föras in i ett register föra att kunna mäta genomförda aktiviteter.