Vinkällaren

Vi vågar påstå att vår stora vinsamling ligger rätt så säkert.

I anslutning till det före detta fångvalvet, där olyckliga brottslingar väntade på rättegång för 350 år sedan, trängs flera tusen flaskor från distrikt i hela världen.
I Gästgivaregårdens vinkällare finns en av Sveriges äldsta samlingar av noga utvalda viner och med en variation som imponerar de flesta.

Både stora och små sällskap är varmt välkomna på visning och provning. Naturligtvis anpassar vi oss – vill ni komma en annan dag som passar er bättre, är vi aldrig omöjliga.
För att boka en guidad tur eller provsmakning, slå oss en signal på 0591– 633 00.

Valvet

Valvet är beläget en trappa ner, under restaurangen och intill Vinkällaren. Här serverar vi gärna er middag för upp till 25 personer.

Historia

När gästgiveriet byggdes om i början av 70-talet fann man överraskande detta valv på andra sidan den underjordiska vedboden. Valvet var även då ganska stort, men i mycket dåligt skick. Att restaurera skulle kosta 100 000 kronor extra.

När pengarna efter stor möda skakats fram och restaureringen påbörjades hittades robusta krokar med vidhållande kedjor invid väggen. Snart stod det klart: i Valvet där det idag provas vin och äts middagar fick förr fångar försmäkta i väntan på rättegången uppe i Stora matsalen. Och straffsatserna var inte att leka med. Om dessa kan du läsa mer om nere i Valvet vid ditt nästa besök.

Vinkällarvisning

I Gästgivaregårdens vinkällarvisning får du en guidad visning på cirka 30 minuter. Du får även ett smakprov av sommelierns val av vin.  

Vinkällarvisning 185 kr/person

Dryckesprovningar

Vinresan

En reseupplevelse i vår unika vinkällare på Gästgivaregården. Ni får en resa genom vinets historia, med början för flera tusen år sedan. Fakta om vintillverkning blandas med roliga anekdoter.

Vinresan pågår i 90 minuter och provning av fyra till fem olika viner ingår. Vinresan är en aktivitet som passar den lilla gruppen upp till 10 personer.

Startavgift 1 650 kr. 350 kr/person. Exklusive moms.

Startavgift 1 850 kr. 435 kr/person. Inklusive moms.

Klassisk Vinprovning

Lär dig mer om vår specialitet – harmoni mellan mat och vin. Vår sommelier ledsagar er genom en provning av fyra viner. Vinprovningarna pågår i en timme och kan även anpassas efter valfritt tema.

Startavgift 1 650 kr. 290 kr/person. Exklusive moms.

Startavgift 1 850 kr. 360 kr/person. Inklusive moms.

Vinkällarvisning

I Gästgivaregårdens vinkällare finns en av Sveriges äldsta samlingar av noga utvalda viner med en variation som imponerar på de flesta. Både stora och små sällskap är varmt välkomna på guidad visning.

Vinkällarvisningarna pågår i ca 30 minuter.

148 kr Exklusive moms/person

185 kr Inklusive moms/person

Ett smakprov av utvalt vin ingår. Alkoholfria alternativ finnes.

Ölprovning

Nu har du möjligheten att lära dig mer om öl, en av världens mest populära drycker. Upplevelsen passar alla vare sig du är en erfaren ölkännare eller för dig som just fått upp ögonen för drycken.

Startavgift 1 650 kr. 290 kr/person. Exklusive moms.

Startavgift 1 850 kr. 360 kr/person. Inklusive moms.

Snittar & Champagne

Ta tillfället i akt och få tips av vår kock när ni tillsammans förbereder tre olika sorters snittar som ni sedan avnjuter tillsammans med ett glas champagne.

Startavgift 1 650 kr. 240 kr/person. Exklusive moms.

Startavgift 1 850 kr. 295 kr/person. Inklusive moms.

Ostron & Champagne

Lär dig öppna ostron tillsammans med våra kockar. Tre ostron och ett glas champagne ingår.

Startavgift 1 650 kr. 240 kr/person. Exklusive moms.

Startavgift 1 850 kr. 295 kr/person. Inklusive moms.